Moj račun
Košarica (0)
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 € | 0,00 kn
Pregled košarice
Sve priče
01.04.2020.

U kupnju pudera se nerijetko upuštamo s idejom da se radi o lakom zadatku što nas najčešće baca na put prema lošem izboru. Provjeri koje te sve zamke očekuju u potrazi za baš tvojom nijansom!

Situacija je sljedeća: došla si u parfumeriju kupiti novi puder, napravila si test na ruci s prvom nijansom koju si vidjela, boja je jednaka tvojoj koži i ponosna si na sebe kako si to precizno “od oka” izabrala. Došla si doma, sretna sa svojim novim proizvodom. Sljedeće jutro, šminkaš se ispred malog ogledala koji je tik pored prozora. Nakon nanošenja pudera, shvatiš da ti je lice, zapravo,  narančasto. Ova početnička greška se dogodila svakome bar jednom i to je skroz normalno.

Kod biranja pudera, prije svega je bitno ustanoviti koji je zapravo podton tvoje kože. Postoje 4 grupe podtonova: topli (žućkaste i zlatne nijanse), hladni (roze i svijetlocrvene nijanse), maslinasti (tamnije nijanse) i neutralni (jednako zastupljene roze i žute nijanse). Podton nije tvoja prava boja kože, već miks suptilnih nijansi koje “leže” ispod kože i uvelike utječu na cjelokupni dojam. Jedna od najčešćih metoda raspoznavanja podtona je da pogledaš boju vena na zapešću na danjem svijetlu: ako su ti žile zelenkaste boje znači da imaš topao podton, plave ili ljubičaste žile su znak hladnog podtona, a mješavina zelenih i plavih je neutralni podton. Možda će ti biti mali problem odrediti podton na ovaj način ako koristiš proizvode za samotamnjenje ili puno boraviš u solariju iz razloga što će ti koža poprimiti žućkastu boju koja otežava raspoznavanje nijanse vena.

Drugi poznati trik u raspoznavanju podtona kože je da se poslužiš običnim bijelim papirom. Prisloni ga blizu lica i pogledaj se u ogledalo. Ako ti lice u usporedbi s papirom ima lagane nijanse žute, zlatne ili boje breskve, to znači da imaš topli podton. Primijetiš li pak da ti lice naginje na lagano crvene, plave ili ljubičaste nijanse, radi se o hladnom podtonu. Treća opcija je da ti je lice u usporedbi s papirom jednostavno bež boje te u tom slučaju spadaš u neutralnu grupu. Treba uzeti u obzir da nitko nema baš ujednačeno lice pa se savjetuje da se usredotočiš na cjelokupnu sliku, umjesto na detalje. Udalji se par koraka od ogledala i dobro se zagledaj.

Žene najčešće kada biraju puder imaju tendenciju napraviti test na ruci. To je pogrešna metoda, jer se boja ruke uvelike razlikuje od boje lica. Vizažisti savjetuju da odaberete par nijansi koje ti se čine najbliže boji tvoje kože te ih isprobaš duž linije čeljusti, odnosno što bliže vratu. Bitno je da ti se boja lica i vrata ne razlikuje previše kada nosiš puder, pa je ovo zapravo najbolji način da ne pogriješiš i na kraju budeš zadovoljna. Nijansa pudera bi se trebala birati na danjem svjetlu pa ako je moguće, približi se što bliže prozoru u dućanu gdje ga isprobavaš. Najbolja opcija bi bila da dućan ima male testere koje možeš ponijeti doma i temeljito isprobati (definitivno nije na odmet pitati nekoga od zaposlenika). Boja nije jedina bitna stvar kod pudera, već bi trebalo obratiti pozornost i na teksturu, sposobnost prekrivanja te postojanost. Nemoj zaboraviti uzeti u obzir svoj tip kože, danas više manje svaki puder dolazi u varijantama za suhu, masnu ili mješovitu kožu.

S promjenom godišnjih doba mijenjamo odjeću, a bilo bi dobro kada bi istu stvar radila s puderima.

Zima i hladno vrijeme zahtijevaju pudere s jačom prekrivenosti i većim stupnjem hidratacije, dok bi ljeti, kada se znojimo, bilo idealno koristiti one s lakšim formulacijama.

I naravno, uzeti u obzir da će ti možda trebati nijansu ili dvije tamnija boja jer ćeš se više izlagati suncu. Poznati je trik za stvaranje lagane verzije svog zimskog tekućeg pudera je da ga pomiješaš s malo hidratantne kreme. Na taj način ćeš postići slabiju prekrivenost, a licu dati blistav izgled. Nemoj zaboraviti da biranje zimskog pudera tik nakon što si se vratila s ljetovanja nije niti malo dobra ideja; koži treba neko vrijeme potamnjeni tonovi nestaju, tako da bi zimski puder bilo najbolje birati sredinom jeseni.

Svrha pudera kao proizvoda je da se njegovo prisustvo na licu ne primijeti. Najmanja odskakanja u boji će biti i više nego uočljiva, a nije zabavno potrošiti novce na nešto što, zbog higijenskih razloga, ne možeš vratiti i zamijeniti za novi jednom kada ga odneseš sa sobom kući. Zato baci oko na boju vena, ustanovi svoj ton i trk do dućana koji ima prozor. Nadam se da ćeš pronaći svoju idealnu nijansu, javi nam dojmove!

- Patricia

Komentari
Tvoje mišljenje nam je važno.

Tvoj email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!
Budimo u kontaktu!
Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 15% prilikom prve kupnje.