Moj račun
Košarica (0)
Dostava: Besplatna
Sveukupno: 0,00 € | 0,00 kn
Pregled košarice
Sve priče
04.10.2021.

Svaki listopad obliježava se kao Mjesec borbe protiv raka dojke kad se koristi prilika da se raznim aktivnostima podigne svijest o važnosti ranog otkrivanja i liječenja raka dojke.

Rak dojke je zloćudna bolest koja nastaje kad normalne žljezdane stanice promijene svoja svojstva i počnu nekontrolirano rasti, širiti se i uništavati okolno zdravo tkivo. U sljedećoj fazi, prelaskom u limfne i/ili krvne žile, šire se u druge dijelove tijela. 

Najčešće se javlja kod žena starijih od pedeset godina, ali oboljevaju i mlađe žene, a u malom postotku i muškarci. Upravo iz tog razloga,  važno je, bez obzira na godine i spol, izgraditi naviku samopregleda i brige o sebi jer se pravovremenim otkrivanjem raka povećavaju izgledi za izlječenje.

Upute za samopregled dojki

Za samopregled svojih dojki koristi suprutno ruku od dojke koju pregledavaš:

extra imgKoristi ispružene vrškove 3 srednja prsta.extra imgOpipaj područje ispod desnog i lijevog pazuha.
extra imgVizualno pregledaj površinu dojki.extra imgOpipaj dojke iznad bradavice.
extra imgLezi i opipaj dojke sa strane.extra imgKružno pogledaj područje oko bradavice.

 

Osim samopregleda, redoviti pregled uključuje i ultrazvučni pregled dojki te mamografiju – rendgenski pregled dojki kojim se otkrivaju tumori i druge promjene, nedovoljno velike da bi se mogle napipati. Istraživanja su pokazala da mamografija otkriva promjene na dojci otprilike dvije godine prije pojave simptoma ili kvržice koja se može napipati. Podsjećamo da u Hrvatskoj postoji i Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke koju obuhvaća sve žene između 50 i 69 godina – u okviru programa šalje se poziv na kućnu adresu za besplatan mamografski pregled. Nemoj ga ignorirati – može ti spasiti život!

U ovom mjesecu želimo i mi dati svoj doprinos rastu svijesti o prevenciji stoga će svi naši kupci uz svoje narudžbe na FABUspot te kupnje u našim parfumerijama, dobiti letak s uputama za samopregled.

 

Komentari
Tvoje mišljenje nam je važno.

Tvoj email neće biti objavljen i koristit će se samo u svrhu odgovaranja na vaš komentar.
Nema komentara. Budi prvi!
Budimo u kontaktu!
Prijavi se na newsletter i ostvari popust od 15% prilikom prve kupnje.